Ako si vybrať kosačku - 2. časť: Elektrickú, alebo benzínovú

V prvej časti sme vyberali kosačku podľa veľkosti záhrady. Teraz keď už máme predstavu o veľkosti našej budúcej kosačky, čaká nás výber motora. Predávajú sa aj "vretenové kosačky", niektoré vôbec nemajú motor a poháňajú sa tlačením. Tie teraz z výberu vynecháme a neskôr o nich bude samostatný článok.

Takže je pred nami ďalšie rozhodnutie. Akú kosačku kúpiť. Elektrickú, alebo benzínovú? Každý typ má svoje výhody aj nevýhody, tak sa na to pozrime bližšie.


Elektrická kosačka:
Asi najväčšou výhodou je, že jej stačí minimálna údržba. Raz za čas stačí kosačku očistiť, prípadne nabrúsiť, alebo vymeniť nôž. Takže keď nepočítame náklady na spotrebovanú elektrickú energiu, tak je používanie bezpracné a bez nákladov. Ďalším pozitívom je nižšia hlučnosť oproti benzínovým kosačkám. Samozrejmosťou je aj nižšia cena oproti benzínovým strojom, avšak výkonné elektrické kosačky s veľkým záberom nie sú od nich až tak cenovo vzdialené. A pokiaľ si ku cene za kosačku pripočítame ešte cenu kábla ( ak ho nemáme ) tak už sme z cenou zase o niečo vyššie. Dosť veľkou nevýhodou je práve ten spomínaný kábel. Väčšina elektrických kosačiek síce disponuje držiakom kábla, stále však treba dávať veľký pozor pri práci, aby sme do neho nezasekli. Kábel sa tiež zvykne zamotať pri kosení okolo stromov a kríkov. Samozrejmosťou je nutná dostupnosť elektrickej zásuvky.



Benzínová kosačka:
Je nezávislá na dostupnosti elektrickej energie a prináša podstatne pohodlnejšie kosenie. Obsluha sa môže plne sústrediť na kosenie a nie na prehadzovanie kábla. Nevýhodou je vyššia hlučnosť, avšak na trhu sú aj modely ktoré ju majú zníženú. Benzínovej kosačke musí jej majiteľ dopriať viac údržby ako pri elektrickej. Pravidelná výmena oleja, kontrola a čistenie filtrov a sviečky. Náklady na kosenie sú tak väčšie, keďže si treba zarátať aj náklady na benzín. Benzínovou kosačkou možno kosiť vyššiu trávu bez rizika poškodenia stroja. Pri preťažení elektrickej kosačky často dochádza k prepáleniu vynutia elektromotora, kdežto pri benzínovej kosačke pri prehriatí motor zhasne a po vychladnutí možno pokračovať v práci. Svahová dostupnosť u benzínovej kosačky je cca 15 stupňov, takže je kosenie väčšieho svahu riziko. Najlepšie je na svah použiť elektrickú kosačku, alebo vyžínač. Nezanedbateľný je aj výrobca motora. Pri benzínovom motore je dosť pravdepodobné, že časom budete potrebovať aj nejaké náhradné diely. Či už sa jedná o spotrebný materiál ako oleje a filtre, alebo o nejaký iný opotrebovaný, alebo poškodený diel. Odporúčam vyvarovať sa motorom z čínskej produkcie. Na trhu je veľké množstvo cenovo dostupných strojov osadených kvalitnými motormi Briggs and Stratton, alebo HONDA. Tieto dve firmy majú výborné servisné zázemie prakticky na celom svete.

Takže pri výbere stroja je dobre vždy zvážiť všetky výhody a nevýhody daného prevedenia, aby ste svoje rohodnutie neskôr neľutovali.

Ako si vybrať kosačku - 4. časť: S pojazdom, alebo bez
Ako si vybrať kosačku - 5. časť: Funkcie kosačiek
Ako si vybrať kosačku - 6. časť: Výrobca a predajca

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára